Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ! ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Με την αρχή του νέου έτους η κυβέρνηση έχει περάσει στην εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου 3. Πέρα από τις μειώσεις μισθών, τη φορολογία, τις μειώσεις δαπανών, ετοιμάζεται να περάσει και σε μία κατά μέτωπο επίθεση στη νεολαία, ξεκινώντας από το χώρο της εκπαίδευσης. Οι συνεχείς επιθέσεις στο πανεπιστημιακό άσυλο που έγιναν μέσα στις γιορτές ήταν τα πρώτα δείγματα γι' αυτό.
Πιο συγκεκριμένα, οι αλλαγές που ετοιμάζουν ή κάνουν μέχρι στιγμής είναι:
α) Σε όλα τα σχολεία, και ειδικότερα σε ΕΠΑΛ, προωθούνται συγχωνεύσεις τμημάτων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να ξεπερνάν τους 30. Αντί να προσλάβουν καθηγητές και να μειώσουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, μεταφέρουν καθηγητές και ανακατεύουν  τα τμήματα στη μέση της χρονιάς, με σκοπό να φτάσουν το μεγαλύτερο αριθμό που χωράει η τάξη!
β) Σύντομα θα προχωρήσουν σε νέο κύμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, ξεκινώντας από 1500, δηλαδή το 10% των συνολικών σχολείων, και έπεται συνέχεια.
γ) Ετοιμάζονται να επαναφέρουν, και πάλι στη μέση της χρονιάς, τη βάση του 10, που σε συνδυασμό με το κλείσιμο 150 τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ θα πετάξουν έξω απ’ την τριτοβάθμια εκπαίδευση έναν μεγάλο αριθμό μαθητών.
  Όλα αυτά δεν είναι απομονωμένες και σκόρπιες κινήσεις. Σκοπεύουν στο να καταργήσουν τη δημόσια εκπαίδευση όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αφού εκπαίδευση και μνημόνιο δεν πάνε μαζί. Η «εκπαίδευση της αριστείας» που έχουν σαν στόχο σημαίνει το σχολείο και το πανεπιστήμιο που θα σπουδάζουν μόνο τα παιδιά των πλουσίων και επιχειρηματιών. Ήδη ετοιμάζουν σχέδια για το πώς θα διώξουν μαζικά τους μαθητές από τα σχολεία , όπως οι πανελλαδικές σε κάθε τάξη του Λυκείου ή ακόμα και τα δίδακτρα. Είναι πια ξεκάθαρο ότι η εκπαίδευση είναι πια για αυτούς ένα παραπάνω έξοδο το οποίο πρέπει πάση θυσία να ξεφορτωθούν, όπως επιτάσσει το μνημόνιο και οι δανειστές-τραπεζίτες.
  Αυτή η επίθεση δε θα είναι απλά μέτρα, νόμοι και περικοπές. Όπως κάνουν με όποιον αγωνίζεται και αντιστέκεται στα σχέδιά τους , θα εξαπολύσουν-όπως ήδη έχουν αρχίσει- μια τεράστια επίθεση συκοφαντιών και ψεμάτων από τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Θα πουν ότι οι μαθητές και η νεολαία είναι τεμπέληδες, αγράμματοι, αλήτες, τρώνε τα λεφτά του κράτους και πάει λέγοντας. Θα προσπαθήσουν να μας καταστείλουν με το κράτος «έκτακτης ανάγκης» που προσπαθούν να επιβάλλουν», με τα δικαστήρια, τα ΜΑΤ και τα ΕΚΑΜ, όπως έκαναν με τους απεργούς του Μετρό και τόσους άλλους.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

  Έχει φτάσει η ώρα να δείξουμε στη συμμορία της συγκυβέρνησης ότι δεν θα δεχθούμε άλλες ταπεινώσεις. Είμαστε αυτοί που θα πληρώσουν όλα τα σπασμένα από τα μνημόνια και την κρίση, είμαστε όμως κι αυτοί που μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Χρειάζεται να οργανώσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τον αγώνα μας, να δώσουμε ένα καθοριστικό χτύπημα σ' αυτή τη νέα χούντα, για να απαλλαγούμε επιτέλους απ’ αυτήν.
-  Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε συνελεύσεις σε όλα τα σχολεία, ώστε να μάθουν όλοι οι μαθητές τι έχουν να αντιμετωπίσουν. Όπου αυτό δεν μπορεί να γίνει να φτιάξουμε ανοιχτές επιτροπές όπου θα συμμετέχει όποιος θέλει να παλέψει ενάντια στα μέτρα.
Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις διαρκείας, μέχρι να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να περάσει αυτά τα μέτρα. Να χρησιμοποιήσουμε δυναμικές μορφές πάλης. Διαδηλώσεις, κλεισίματα δρόμων στις γειτονιές και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.
-  Να συντονίσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Ο εχθρός είναι οργανωμένος και δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε ο καθένας μόνος του. Να εκλέξουμε δημοκρατικά τις επιτροπές κατάληψης και να φτιάξουμε ένα συντονιστικό όλων των σχολείων, για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα. Η οργάνωση του αγώνα πρέπει να είναι στα χέρια μας, κι όχι στα χέρια κάποιων φωστήρων.
-  Πρέπει να αξιοποιήσουμε το ότι η κυβέρνηση δεν χτυπάει μόνο εμάς. Έχουμε συμμάχους, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους φοιτητές. Πρέπει  να απευθυνθούμε σ' αυτούς και πρώτα απ' όλα σ' αυτούς που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας εξέγερσης όλης της κοινωνίας. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί συνολικά και όλοι μαζί θα το καταφέρουμε.
-  Απέναντι στην καταστολή που θα χρησιμοποιήσουν εναντίον μας, αλλά και απέναντι στις Χρυσαυγίτικες συμμορίες που θα τρέξουν να τους βοηθήσουν, πρέπει να οργανώσουμε την αυτοάμυνα μας.

  • Να σταματήσουν τώρα οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολείων.
  • Όχι στη βάση του 10 και στο κλείσιμο των πανεπιστημίων.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία
  • Κάτω η χούντα συγκυβέρνησης και τρόικας.