Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ! ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ



Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνησητου ΠΑΣΟΚ, με τη συνεργασία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ψήφισαν στη βουλή το νέο νόμο για τα την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο νόμος αυτός- όσο ωραία και αν προσπαθούν να τον παρουσιάσουν οι πληρωμένοι δημοσιογράφοι της κυβέρνησης- δεν είναι τίποτε άλλο από την εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου στα πανεπιστήμια, της πολιτικής δηλαδή αυτής που εδώ και ενάμιση χρόνο καταργεί ότι δικαίωμα είχαμε μέχρι τώρα εμείς σαν νεολαία κι οι γονείς μας σαν εργαζόμενοι, δίνοντας στις τράπεζες και στους δανειστές της χώρας τα χρήματα και τη δημόσια περιουσία που μας ανήκει.
Με λίγα λόγια, ο νόμος Διαμαντοπούλου:

α) Βάζει δίδακτρα στα πανεπιστήμια. Είναι δηλαδή το τέλος της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Οι περισσότεροι από μας, αν όχι όλοι, δε θα μπορούν να βρουν τα μεγάλα ποσά που θα χρειάζονται για να σπουδάσουμε, κι έτσι θα στερούμαστε εντελώς το δικαίωμά μας να μορφωθούμε μετά το σχολείο. Παράλληλα, θα κλείσει ή θα συγχωνεύσει ένα μεγάλο αριθμό από σχολές, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό αυτών που θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο.
β) Καταργεί τα πτυχία και βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξη των επιστημών. Μέχρι τώρα, όταν κάποιος έμπαινε σε μια σχολή σπούδαζε για τέσσερα χρόνια (τουλάχιστον) μία επιστήμη. Το πτυχίο που έπαιρνε ήταν αναγνωρισμένο και του έδινε κάποια επαγγελματικά δικαιώματα για τη δουλειά του. Τώρα, όποιος καταφέρνει να μπει στο πανεπιστήμιο θα επιλέγει το αν θα σπουδάσει ένα, δύο ή τρία χρόνια (στην πραγματικότητα ανάλογα με το πόσο μπορεί να πληρώσει), και θα παίρνει έτσι σκόρπιες γνώσεις ή πληροφορίες χωρίς να μαθαίνει μία επιστήμη ή μια τέχνη. Αντί για πτυχίο θα παίρνει ένα πιστοποιητικό που δε θα του δίνει κανένα δικαίωμα στην αγορά εργασίας.
γ) Καταργεί το άσυλο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είχε δύο λόγους ύπαρξης. Ο πρώτος ήταν να προστατεύει τους φοιτητικούς, εργατικούς και μαθητικούς αγώνες από την αστυνομία και το κράτος. Ο δεύτερος να κατοχυρώνει ότι η παιδεία θα είναι δημόσια και δωρεάν. Τώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΔΝΤ και την ΕΕ αποφασίζουν σα χούντα ενάντια σε όλη την κοινωνία, τώρα που το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί σαν επιχείρηση και οι φοιτητές θα είναι «πελάτες», το άσυλο δεν έχει για αυτούς κανένα νόημα.
Εκτός όμως από τη διάλυση των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση εφαρμόζει πλήρως το μνημόνιο και στα σχολεία. Για πρώτη χρονιά φέτος η υπυργός Διαμαντοπούλου ανακοίνωσε με θράσος ότι δε θα πάρουμε βιβλία αλλά..φωτοτυπίες και DVD! Παράλληλα, οι ελλείψεις καθηγητών θα είναι τεράστιες, αφού πολλοί βγαίνουν στη σύνταξη, ενώ οι προσλήψεις έχουν σταματήσει και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι αρχίζουν και οι μαζικές απολύσεις δασκάλων και καθηγητών. Η χρηματοδότηση που πέρυσι μειώθηκε κατά 15%, θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, με σκοπό να εκμηδενιστεί. Επίσης οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων θα αυξηθούν, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 1000 που έγιναν πέρυσι. Τέλος, αφού ξεμπερδέψουν μία και καλή με την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κυβέρνηση και η τρόικα θα στρέψουν τα πυρά τους και στις άλλες βαθμίδες και κυρίως σε γυμνάσια και λύκεια,με το νόμο για το «νέο σχολείο» που ετοιμάζουν. Κι όλα αυτά τη στιγμή που δύο στους τέσσερις νέους είναι άνεργοι, ένας στους τέσσερις υποαπασχολούμενος, ενώ οι... πιο τυχεροί δουλεύουν για 480 ευρώ το μήνα!
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα έχουν πλέον αποδείξει ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μία χούντα που μας έχει οδηγήσει στη φτώχεια και την εξαθλίωση και σύντομα θα μας οδηγήσουν και στην επίσημη χρεωκοπία. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία όμως έχουμε δείξει ότι δε θα αφήσουμε να καταστρέφουν τις ζωές μας. Ήδη το κίνημα των πλατειών στο οποίο συμμετείχαν και πολλοί μαθητές έφτασε την κυβέρνηση ένα βήμα πριν την πτώση της τον Ιούνιο. Οι φοιτητές έχουν ήδη ξεκινήσει καταλήψεις, οι οποίες ξεπερνάν τις 300 και είναι αποφασισμένοι να πάνε τον αγώνα τους μέχρι το τέλος, μέχρι να ρίξουν αυτή τη χούντα και τον άθλιο νόμο της. Η μεγαλύτερη ευκαιρία για μας τους μαθητές είναι τώρα. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα. Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τις καταλήψεις, να ενωθούμε με τους φοιτητές και τους αγανακτισμένους, να βγούμε στους δρόμους και να καλέσουμε όλη την κοινωνία σε μία εξέγερση που θα διώξει την κυβέρνηση και το μνημόνιο που διαλύει το μέλλον μας. Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ!

  • Κάτω η χούντα ΠΑΣΟΚ-Τρόικας. Έξω το ΔΝΤ και το Μνημόνιο
  • Κάτω ο νόμος-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου. Δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους
  • Να δοθούν άμεσα όλα τα βιβλία σε όλα τα σχολεία. Να καλυφθούν όλα τα κενά καθηγητών.
  • Καμια συγχώνευση-κατάργηση σχολείου.
  • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία.