Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ! ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ


  Εδώ και περίπου ένα χρόνο η άθλια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει μία άγρια επίθεση εναντίον της νεολαίας και των εργαζομένων, κάτω από τις οδηγίες του μνημονίου που έχει υπογράψει με την περίφημη τρόικα (Ευρωπαϊκή Ένωση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Με τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα έχει κόψει μισθούς και συντάξεις στο δημόσιο τομέα, έχει καταργήσει συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, έχει επιβάλλει αυξήσεις παντού (φόρους, τρόφιμα, εισιτήρια, ιόδια), έχει σχεδόν διαλύσει τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ για την παιδεία έχει μειώσει κατά 1/3 τη χρηματοδόιτηση. Κι ενώ στην αρχή μας έλεγε ότι αυτές οι ανυπόφορες θυσίες που κάναμε θα ήταν οι τελευταίες και μετά «θα δούμε φως στο τούνελ», τώρα ετοιμάζει στο τέλος του χρόνου νέο μνημόνιο, ακόμα πιο σκληρό από αυτό και ομολογεί και η ίδια ότι θα είμαστε για αυτήν την κατάσταση τουλάχιστον για 20 χρόνια (επί της ουσίας για πάντα). Οι «κοστουμαρισμένοι κανίβαλοι» της τρόικας μάλιστα δήλωσαν ότι 50 δις από το συνολικό ποσό που πρέπει να βρει το ελληνικό κράτος θα είναι από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!! Δάση, παραλίες, πάρκα, βουνά, νησιά, δημόσιες επιχειρήσεις, σχολεία, νοσοκομεία, όλα θα πουληθούν όσο όσο για να γλιτώσουν οι έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες από την κρίση! Κι ενώ όλοι κάνουμε θυσίες, η κυβέρνηση δίνει ακόμα 30 δις στις τράπεζες, σα να μην έφταναν τα 78 που τους έδωσε μέσα σε 2 χρόνια!
    Όπως είναι προφανές, το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι τα σχολεία μας. Γι’ αυτήν δεν είναι παρά μόνο μία ακόμα επιχείρηση που πρέπει να «αξιοποιηθεί», να ξεπουληθεί δηλαδή γα να ξεπληρωθεί το ληστρικό χρέος. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα σχολεία που θα συγχωνευτούν, με αποτέλεσμα εμείς οι μαθητές να στοιβαζόμαστε 40 και 50 σε μία τάξη. Κάποια σχολεία όμως όχι απλά θα συγχωνευτούν, αλλά θα κλείσουν εντελώς! Για παράδειγμα το ΕΠΑΛ Κορδελιού στη Θεσσαλονίκη, που για τους 208 μαθητές του η κυρία Διαμαντοπούλου αποφάσισε μάλλον ότι δεν έχουν δικαίωμα να μορφωθούν! Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα σε όλα τα σχολεία, όπως έγινε στην αρχή της χρονιάς και με τα αθλητικά, τα οποία σταμάτησαν να υπάρχουν σε μία μέρα!
   Δεν πρέπει πλέον να έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν ο οποίος φταίει για τη σημερινή κατάσταση! Σε κανέναν πολιτικό που μας υποσχόταν καλύτερη παιδεία, σε καμιά κυβέρνηση που ξεπουλάει τα σχολεία σαν προϊόντα. Δεν μπορούμε να κάνουμε υπομονή κα να «περιμένουμε να δούμε», γιατί τα αφεντικά και τα κόμματά τους έχουν δείξει ήδη τις προθέσεις τους. Τώρα είναι η στιγμή να παλέψουμε και να σώσουμε τα σχολεία και μαζί μ’ αυτό να ξεφορτωθούμε μια και καλή την κυβέρνηση, την Τρόικα κι όσους διαλύουν το μέλλον μας.  Σα Μαθητική Αντεπίθεση η πρότασή μας για το μαθητικό κίνημα είναι:
·     Να δημιουργήσουμε σε κάθε σχολείο ομάδες και επιτροπές μαθητών που θα αναλάβουν την ενημέρωση για αυτά τα θέματα, που θα συζητάνε και θα σχεδιάζουν τη δράση τους.
·  Να αυτοοργανωθούμε: Σε όλα τα σχολεία να γίνουν συνελεύσεις όπου οι ίδιοι οι μαθητές θα αποφασίζουν τον αγώνα τους. Να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό μαθητών και σχολείων, ακόμα κι από σχολεία που δε συγχωνεύονται ακόμα, που θα συντονίζει τις δράσεις μας στις γειτονιές και στην πόλη.
·  Να χρησιμοποιήσουμε δυναμικές μορφές πάλης. Απέναντι σ’ αυτή τη σαπίλα και σ’ αυτούς που μας στερούν το μέλλον δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε μορφή βοηθήσει τον αγώνα. Αποχές, καταλήψεις, μαχητικές διαδηλώσεις.
·  Να κάνουμε το θέμα μας γνωστό παντού. Το ότι η κυβέρνηση κλείνει σχολεία και διαλύει την παιδεία, δεν αφορά μόνο τους μαθητές. Πρέπει να βρούμε συμμάχους για να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα, ο οποίος είναι δύσκολος. Πρέπει λοιπόν να βγούμε στις γειτονιές μας και να ενημερώσουμε τον κόσμο και τους εργαζόμενους, και κυρίως τους μαθητές από άλλα σχολεία, και να τους καλέσουμε να παλέψουν μαζί μας.
   Η μάχη για την ύπαρξη των σχολείων, για τη λειτουργία τους με αξιοπρεπείς όρους, για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία, για να μην περάσει ο νόμος που θα φέρει η Διαμαντοπούλου για σχολεία και πανεπιστήμια, είναι μάχη ενάντια στο μνημόνιο και στην καταιγίδα μέτρων που έρχεται. Είναι μάχη ενάντια στη χούντα ΠΑΣΟΚ-τρόικας. Σ’ αυτή τη μάχη η νεολαία και οι μαθητές πρέπει να μπούμε μπροστά. Σ’ αυτή τη μάχη πρέπει να βγούμε νικητές, να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα της αιγυπτιακής και της τυνησιακής νεολαίας που έριξαν τις αιματοβαμμένες δικτατορίες τους, να παραδειγματιστούμε από την αποφασιστικότητα τον 300 μεταναστών που κάνουν για παραπάνω από 5 βδομάδες απεργία πείνας για τα δικαιώματά τους.


·        Καμία συγχώνευση- κανένα κλείσιμο σχολείων.
·        Αυξήσεις των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού.
·        Λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις καθηγητών.
·        Κάτω η χούντα του μνημονίου. Κάτω η κυβέρνηση της φτώχειας και της ανεργίας.