Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ!



Την πρώτη κιόλας χρονιά που εφαρμόστηκε ο νόμος για το «Νέο Λύκειο», πολλά από τα καταστροφικά του αποτελέσματα άρχισαν ήδη να φαίνονται. Περίπου 1 στους 4 μαθητές (25%) της Α΄ Λυκείου έμεινε σε τουλάχιστον ένα μάθημα, ενώ στις πιο φτωχές-εργατικές συνοικίες το ποσοστό αυτό ξεπερνάει ακόμα και το 50%.

Ο σκοπός αυτού του νόμου δεν είναι ούτε να μας κάνει καλύτερους μαθητές, ούτε να διαβάζουμε περισσότερο. Είναι ένας και μοναδικός: Να παρατήσουν όσοι περισσότεροι μαθητές γίνεται το σχολείο, αδυνατώντας να πληρώσουν τα συνεχή φροντιστήρια που χρειάζεται για να περνάμε τις συνεχόμενες εξετάσεις, έτσι ώστε το κράτος να απαλλαγεί από την υποχρέωση να δίνει χρήματα για την παιδεία και τα σχολεία, και να μπορέσει να τα δώσει και αυτά στις τράπεζες και τους επιχειρηματίες.
Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν σκέφτεται να πάρει πίσω τον νόμο, αλλά είναι αποφασισμένη να χτυπήσει και όποιον αντιστέκεται, όπως κάνει άλλωστε και στους εργαζόμενους και την υπόλοιπη κοινωνία που αντιδρούν ενάντια στα μνημόνια. Γι’ αυτόν το λόγο, καθόλου τυχαίο δεν είναι το περιστατικό στην Καισαριανή, όπου αστυνομικοί πυροβόλησαν εναντίον συμμαθητών μας που προσπαθούσαν να κάνουν κατάληψη στο σχολείο τους.
Ωστόσο όσο αδίστακτη κι αν είναι αυτή η κυβέρνηση, στην πραγματικότητα είναι πολύ αδύναμη, αφού έχει στρέψει όλη την κοινωνία εναντίον της. Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να μπούμε με ορμή σε νέες κινητοποιήσεις στοχεύοντας στην ανατροπή του Νέου Λυκείου, αλλά και στην ήττα συνολικά της κυβέρνησης και της πολιτικής της που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον μας.
Τι πρέπει να κάνουμε:
  • Να εξαπλώσουμε τις καταλήψεις σε όλα τα σχολεία. Να προσπαθήσουμε σε κάθε σχολείο να γίνεται όσο πιο τακτικά γίνεται μια συνέλευση όπου θα αποφασίζονται από όλους τους μαθητές τα αιτήματα και ο τρόπος που θα αγωνιστούμε. Να βγάζουμε μια επιτροπή αγώνα της κατάληψης η οποία να αποτελείται από όσους μαθητές θέλουν και η οποία θα είναι υπεύθυνη να κάνει πράξη τις αποφάσεις της συνέλευσης.
  • Όλα τα σχολεία κάθε γειτονιάς να συντονιστούμε και να κάνουμε πορείες σε κάθε γειτονιά, μοιράζοντας κι ένα κείμενο που θα εξηγεί τα αιτήματά μας, καλώντας και την υπόλοιπη κοινωνία να μπει σε κινητοποιήσεις. Παράλληλα πρέπει να φροντίζουμε για την περιφρούρηση των καταλήψεών μας.
  • Να κάνουμε διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, προσπαθώντας να υπάρχει συμμετοχή από όσα περισσότερα σχολεία γίνεται. Από κει να καλέσουμε τους καθηγητές μας, αλλά και όποιον κλάδο εργαζομένων βρίσκεται σε κινητοποιήσεις να συμμετέχει μαζί μας στον αγώνα.
Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας πρέπει να στοχεύει στα πραγματικά προβλήματα που έχουμε σαν μαθητές. Κατ’ αρχήν στα πιο βασικά:

1) Στην ανατροπή του Νέου Λυκείου, που μας πετάει μαζικά έξω από τα σχολεία.

2) Στο σταμάτημα της υποβάθμισης-διάλυσης της εκπαίδευσης, με την συνεχή υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, στην ανυπαρξία ενισχυτικής διδασκαλίας,

3) Στο σταμάτημα της φτώχειας και της ανεργίας, της πολιτικής που αφήνει τους γονείς μας ανέργους, που θα μας πετάξει κι εμάς αύριο στην ανεργία ή στη μαύρη εργασία με μισθούς-χαρτζιλίκια 200 ευρώ.

Με την επέκταση και τον συντονισμό των καταλήψεών μας, με τν δημιουργία σε κάθε σχολείο και γειτονιά ομάδων μαθητών που θα παλεύουν καθημερινά για την οργάνωση του μαθητικού κινήματος, μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ένα αποφασιστικό χτύπημα στην χουντική συγκυβέρνηση, και να βάλουμε τις βάσεις για το σχολείο και την κοινωνία που μας αξίζει!


Η Μαθητική Αντεπίθεση συναντιέται κάθε Σάββατο στις 18:00, στο στέκι Ίσκρα, οδός Αμύντα 12 στο κέντρο